FyrisånFyrisån, Upplands största och längsta vattendrag har sina källor vid Dannemorasjön drygt 4 mil norr om Uppsala.

Lämplig iläggsplats är vid en parkeringsplats i Lilla Ralby.

I övre delen är Fyrisån ganska smal och omgiven av vassbevuxna sjöstränder. Strax innan Skyttorp blir det skog vid sidorna av ån och en fin rastplats med vindskydd hittar man på vänster sida.

Efter Skyttorp blir det mer av öppet landskap och så småningom närmar man sig en golfbana vid Salsta slott. Där får man vara beredd på att det kan vina av golfbollar kring öronen.

I nästa samhälle som passeras Vattholma finns en liten fors man kan paddla igenom. Man passerar gamla brukssamhället och kommer så ut vid en badplats. Efter den finns en damm där man måste bära förbi.

fyris_2

Mellan Vattholma och Storvreta breder Fyrisån ut sig och speciellt på våren när det är översvämmat på åkrarna känns den riktigt stor. Landskapet är öppet och det kan vara jobbigt om det blåser motvind här.

Efter Storvreta finns en damm vid Ekeby som man får lyfta förbi. Forsen som följer kan paddlas om inte vattenståndet är alltför lågt.

Fyrisån slingrar sig vidare ned och man ser Vallsgärde gravfält på vänster sida.

Strax efteråt finns en stentröskel som kan paddlas nedför om det är mycket vatten. Annars får man lyfta förbi den.

Här finns ett vindskydd på höger sida. Inte så långt efteråt passerar man Storvads badplats.

Här kan man kliva upp om man vill besöka gamla Uppsala och titta på de tre kungshögarna och vikingamuseet. Det ligger mindre än 1 km från Storvad.

 

uppsala_högarÅn gör sedan en böj åt nordöst och passerar Ulva kvarn. Här kan man stanna och ta en matbit eller en fika. Det finns både restaurang och café här, samt flera hantverksbutiker. Det är ett lyft vid den gamla kvarnen för ån faller här några meter. Fallet är så vitt vi vet, hittills inte paddlat.

Mellan Ulva kvarn och Uppsala är det ca 7 km paddling.

 

När man kommer in mot Uppsala passerar man Uppsala paddlarklubbs klubbstuga som ligger vid Fyrishovs camping på vänster sida.

 

upkHär finns träningsportar för kanotslalom och mål till kanotpoloträning upphängda i linor över ån.

Fortsätter man vidare in mot staden finns 2 fall att passera, Kvarnfallet och Islandsfallet.

Båda kan paddlas om vattenmängden och kanotisternas forsvana räcker till.

Om inte är det enklast att ta upp innan Kvarnfallet och bära förbi båda fallen.

 

 

 

kvarnfallet

Efter Islandsfallet lägger man i kanoten och paddlar så de sista 6-7 km ned till Flottsund där Fyrisån rinner ut i Mälaren.

FYRISÅN LEDBESKRIVNING PDF

Kristina Lundh
Visa Fyrisån på en större karta