Tråd: Härån - ledbeskrivning

Häråns kanotled sträcker sig från Svenarum i norr till Värnamo i söder. Vid Karlfors rinner Härån ut i Lagan och de sista två milen av den 60km långa leden paddlas på Lagan som här ger en behaglig medström. Norr om Svenarum är Härån för grund, smal, stenig och spärrad av för många trädfällen och erbjuder endast begränsad framkomlighet med kanot.

Portager:

1. Blomfors
En damm som är ungefär 1m hög och 30m bredd. Det är skyltat för portage till höger och vid högvatten är lyftet bara 20-30m. Kanoten kan då släpas på grus/gräs. Vid lågvatten blir lyftet ca 100-150m och man måste då bära i Ån eftersom det är mycket svårframkomligt längs stränderna.

2. Munkabo
En 3m hög och 50m bredd damm. Lyftet görs till höger upp på en äng. Det är väldigt brant från ängen och tillbaka ner till vattnet. Den branta slänten utgörs av sand/grus.

3. Dammen
Ca en km efter agnsjön ligger ett gammalt sågverk där vattnet har flera passager. Har man en oöm kanot kan man leda den förbi i åfåran längst till vänster. Vattnet strömmar så milt och grunt i den fåran att det är möjligt att bära en lätt kanot om man inte är rädd för att halka på våta stenar. En portage till vänster om hela Dammen blir svår pga av brant strand med snårig skull och dessutom ett taggtrådstängsel och en portage till höger om Dammen försvåras av att det är en privat villatomt/gård.

4. Hemmershaga
Resterna av ett gammalt sågverk spärrar vägen här och det går inte att leda förbi utan man måste bära och lyftet görs till vänster. På andra sidan vägen som korsar ån finns en ramp av stockar som förenklar den branta transporten av kanoten ner till ån.

5. Gustavsberg
Här går det vid högt vattenstånd att leda en oöm kanot genom åfåran längst till höger. Ån är djup redan vid strandkanten, så en viss akrobatik krävs för att ta sig fram till det forsande skvalet. Det finns dock gott om vegetation att grabba tag i och ett fall ner i ån är inte förenat med några risker såvida man inte skadar sig på strandlinjens bitvisa stenighet. Man kan också använda kanotvagn här och rulla förbi hindret längs en stig. Vid Gustavsberg är det dock inte nödvändigt att lämna vattnet. Åfåran längst till vänster vid denna gamla sågverksdamm (?) är paddlingsbar. Den har dock ett förhållandevis kraftigt vattenflöde (grad 3?) och såg helt klart ut att vara stark nog för att kunna vika ihop en aluminiumkanot om man skulle fastna på tvären mellan de höga väggruinernas tunga stenblock. Behärskar man inte alla styrtag för fors gör man klokast i att inte ta några risker här.

6. Fryele kvarn
Vid Fryele kvarn hör man ganska tydligt att det är dags att förbereda portage. Portagen görs på höger sida och det är skyltat "Fryele kvarn" vid den lämpliga upptagsplatsen. Kanotvagn är nödvändigt och efter en kort promenad längs en stig kommer man fram till en landsväg som man följer till höger. Sedan tar man av från den till vänster vid ett gammal militärförråd (enligt uthyraren). Det är också möjligt, men inte så klokt, att följa landsvägen åt vänster för att svänga första höger in på en skogsväg märkt med varningsskylt för travhästar. Från skogsvägen tar man sedan återigen av första åt höger. Därefter väntar en brant och tung bärning/hasning av kanoten genom lämpligt ställe av granskogen, för att återbörda den till vattnet

7. Karlfors kraftstation
Efter att ha passerat under E4an kommer man ganska snart fram till Karlfors vattenkraftverk. Vi tog upp kanoten på vänster sida och gjorde sedan en portage på ett par km för att komma tillbaka till vattnet. Det finns en kortare väg till vattnet, men exakt var man hittar den kan man fråga Svenarums kanotuthyrning om, och sedan berätta om det här på forumet efter avslutad paddling... ;)

Efter Karlfors är det fri väg ca 10 km ner till Värnamo. En bit in i Värnamo finns det någon fors ca grad 1-2 som inte bör ställa till några större besvär.

Fakta hämtad från kanotguiden.se:
Turens karaktär: Mest å-paddling
Svårighetsgrad: Lätt-medelsvår
Från-till: Svenarum-Rolstorpasjön-Lagan-Värnamo
Vattenvägen: Längd 60km, sjöandel 10%
Lyft: 7lyft, 0,1-0,3km
Stränderna: Skog, glesbygd

"Härån bjuder på lätt och omväxlande paddling genom vacker natur medlagom långt mellan lyften, fiskemöjligheter och rikt fågelliv. Färdengår även över några småsjöar åtskilda av smala strömma sund och omgivnaav öppna landskap som visar Småland från sin kanske vackraste sida.

Så småningom rinner Härån ut i Lagan nära Karlsfors kraftstation som dulyfter förbi och sedan fortsätter knappt två mil på den lugnt flytandeLagans slingrande lopp ner till Värnamo. Där kan du avsluta med en fikavid vattnet mitt i stan eller ett dopp på badplatsen vid utloppet isjön Vidöstern.


Visa hänsyn mot fågel- och djurlivet längs leden, paddla ej i storagrupper och tänk på brandfaran. Vid lågvatten minskar framkomlighetennågot."


(Jan Lönn, Kanotguiden.se)

Senaste redigerad av Zealot (2010-05-16 22:20:43)

Sv: Härån - ledbeskrivning

Här kommer några bilder från leden. Jag och en kompis paddlade den i tors-fre 13-14/5.

Svenarum precis vid kanotuthyrningen
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8wzRT5jI/AAAAAAAAAiU/CyJbiPOtUBg/s640/20100513_090633.JPG

Efter första lyftet
http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8w9VNtVI/AAAAAAAAAiY/AVvRRp2iUHY/s640/20100513_101314.JPG

Den gamla sågen vid Dammen
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8xBxO2_I/AAAAAAAAAig/E_rIRT4BtEQ/s640/20100513_165452.JPG

Ett av många "kodak moments" längs leden
http://lh3.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F8x_02YYI/AAAAAAAAAik/T0BgVjoBMeQ/s640/20100513_172327.JPG

Det börjar bli sent dag 1, vi har ingen lust att sluta paddla men det är hög tid att välja lägerplats.
http://lh4.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9IIvyRPI/AAAAAAAAAiw/Obu5oZ_MPps/s640/20100513_201045.JPG

En bro någonstans i Småland
http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9k0DQ2mI/AAAAAAAAAjI/vJ2uJodgf3M/s640/20100514_122220.JPG

Dags för lunch vid Lagans strand.
http://lh5.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9lId3pYI/AAAAAAAAAjM/9oFhZWg7Qqw/s640/20100514_134026.JPG

Många träd hade fallit ner i Lagan pga av erosionen.
http://lh6.ggpht.com/_rsMMM6tH2z4/S_F9lc9nr_I/AAAAAAAAAjU/upOephNIeaE/s512/20100514_153432.JPG

Detta korta bildspel gör inte alls leden rättvisa, den är verkligen speciell på sina ställen. Bland annat passerade vi ett helt älgskelett i en av de mer trollska partierna i början av Härån. Många sådana detaljer ger en väldigt stämningsfull paddling genom smålandsskogarna. Jag tänker absolut paddla den här leden fler gånger, jag gillar den skarpt och uthyraren i Svenarum är dessutom en hedersknyffel av rang. Vi blev bjudna på Silviakaka i hans kök när vi anlände sent på onsdagkvällen (ca kl 22).

Kristian

Sv: Härån - ledbeskrivning

Ser ut som en riktigt fin tur. Jag lägger in en länk till den här berättelsen från "Vatten"sidan.

Curt